Vihreän saaren salaisuus

Oletko koskaan käynyt Kruunuvuoren huviloilla? Et? Hyvä. Älä käykään. Ne ovat salaisuus, yksi Helsingin huonoiten varjelluista. Laajasalon öljysataman pohjoispuolella kohoavat (ja nyt jo vähemmän kohoavat) huvilat toimivat 50-luvulla Suomen Kommunistisen Puolueen virkistystiloina. Ilmassa väreilevän, veljellisen proletaarisen ja ehdottoman fasisminvastaisen, hengen sisäänsä imeminen ei kuitenkaan ole ainoa syy tehdä pitkä retki kaupungin syrjäisimpään kolkkaan. Kruunuvuoren huviloista tekee kiehtovia niiden rapistuneisuus.

Huviloiden käyttö lopetettiin 60-luvulla. Alueen Neuvostoliitolta ostanut Aarne Aarnio halusi rakennuttaa paikalle valtavan lähiön, mutta kun rakennuslupaa ei irronnut antoi liikemies talojen vain mädäntyä. Ja niin ne mädäntyivät. Vuosikymmenten ajan. Entropiaa. Jos jonkin jättää koskemattomiksi, syntyy kaaos. Kaikki hajoaa käsiin. Kruunuvuoren kaaos on kaunista. Se on kaunista koska kontrasti on niin valtava. Ylväiden yläluokkaisten huviloiden toivoton taistelu luonnon ikuista anarkiaa vastaan. Taistelu, joka kulkee kohti vääjäämätöntä loppuaan talojen kyyristyessä lopullisesti kokoon ja Helsingin kaupungin soittaessa kelloa uuden 12 kierroksisen, uuden yrityksen tehdä alueesta asumiskelpoinen, alkamisen merkiksi. Mutta kätkeytyy Laajasaloon toinenkin salaisuus. Siellä pelaa jalkapallojoukkue.

Vuonna 1978 perustettu LPS on noussut Helsingin futispiireissä omituiseksi pieneksi kultti-ilmiöksi. Kauempaa katsottuna on ehkä vaikeaa ymmärtää miksi. Eivät keskellä eiyhtikäsmitään pelattavat ottelut ainakaan uteliaita ohikulkijoita peleihin houkuttele. Itseasiassa paikalle on melkeinpä turhaa edes yrittää ilman karttaa, GPS:ää tai jonkinlaista sisäpiirin tietoa sijainnista. Jotkut karnivorit paikalle houkuttelee ilmeisen herkullisesta makkaratarjonnasta vastaava tukkuliike Wotkins, mutta meidän kasvissyöntiä harrastavien pyhiinvaelluksia sekään ei kykene selittämään. Vastaus on syvemmällä vihreän saaren uumenissa. Se on itse pelissä.

Vieraillessani viimeksi Laajasalossa oli kesä vielä kuumimmillaan. LPS oli aloittanut kautensa hienosti, kääntäen tiukkoja taisteluita viime hetkillä voitoikseen ja nousten sarjataulukossa aina kolmanneksi. Vierasjoukkue Atlantis sen sijaan yritti pyristellä pois putoamisvyöhykkeestä, jonne sekava alkukausi oli sen jättänyt. EM-kisat olivat juuri saavuttaneet aallonharjansa Pirlon paloitellessa Saksan puolustuksen kuin Nikkei-veitsi sitkeän lihanpalan, sulavasti ja tarkkuudella. Laajasaloon saapuessa vaikutti siltä ettei televisiosignaali ollut kantanut valtakunnan tähän nurkkaukseen. LPS moukaroi Atlantista mureaksi lihanuijalla. Ilma oli sakeana pitkistä, korkeista syötöistä puolustuslinjan edustalle. Ne viipyilivät taivaalla kuin nuotit Augustus Pablon dubissa, kaikuivat ikuisuuden ja rysähtivät sitten sekavana kosketusten ryppäänä takaisin kenttään. Tätä olin tullut katsomaan. Raskasta liikkumista ja laiskaa ajatustyötä, raivokasta taistelua ja rentoa tunnelmaa.

Jalkapallon kauneus on kymmenissä, sadoissa, miljoonissa eri tavoissa pelata sitä. On houkuttelevaa yrittää pelata kuin Barcelona, mutta pienimmätkin erot pelaajien taidoissa ja tottumuksissa muovaavat jokaisesta joukkueesta täysin omanlaisensa. Swansea ehkä matkii pelissään Barcelonaa, mutta sen pelaama futis on esteettisesti huomattavasti kulmikkaampaa koska sen pelaajat eivät ole yhtä taitavia ja taktisesti paljon riippuvaisempaa kärjessä seisovasta kiintopisteestä koska pelin paino on useammin sen päässä. Swanseata on hauskaa katsoa koska se on synteesi. Sen futiksessa on aineksia jotka eivät tunnu kuuluvan joukkoon ollenkaan. Swansean pelaaminen on karikatyyrimaista, kuin joku olisi maalannut brittijoukkueen pelaamassa tiki-takaa. Omalaatuista, ajoittain jopa hieman huvittavaa.

Siksi onkin pelottavaa jos jalkapallon monimuotoisuus on uhattuna. Barcelonalainen tapa pelata, pallon pitäminen uuvutukseen asti, leviää kaikkialle. Se aiheuttaa vastareaktion. Pallon pitäminen tuntuu epärehelliseltä, siltä ettei vastustajalle edes anneta mahdollisuutta. Kontaktia ei synny ja peli liikkuu enemmän ajatuksen kuin fyysisten ulottuvuuksien tasolla. Palloa ei oteta pois taklaamalla, vaan liikkumalla oikeaan paikkaan odottamaan vastustajan virhettä. Se on nautinnollista ja kaunista, mutta myös puuduttavaa. Joskus kaipaa vain isoja miehiä törmäilemässä toisiinsa kovaa. LPS edustaa individualismia jalkapallossa, laitapuolustaja Didier Emmanuelin päätöntä törmäilyä sekä Nuutisen ja Leukkusen ”kulttuurisesti omittuja” hiusmalleja. LPS edustaa isoja miehiä törmäilemässä toisiinsa. Kovaa.

Kesällä näkemäni ottelu oli käännekohta sekä LPS:n että Atlantiksen kaudessa. Pelin ratkaisi silloin yliajalla Lahdesta ja MyPasta tuttu Atlantiksen Mohamed Fofana, joka, vaikkei enää näytäkään Sisqolta, on edelleen siinä mielessä kuin Thong Song ettei sillä ole käyttöä kuin ehkä kahdesti vuodessa. LPS vajosi tappionsa jälkeen. Se hävisi ottelun toisensa jälkeen. Jokin muuttui. Joukkue menetti uskalluksensa. Se menetti kaiken joka teki siitä LPS:n. Pitkät pallot ja raivokas asenne vaihtuivat yritykseen pelata vastustaja pussiin.

Olin katsomassa viime viikolla kun Atlantis kaatoi LPS:n Bolliksella 2-1. Ottelun lopputulos oli sama kuin edellisen kohtaamisen. Pelillisesti LPS oli satoja kilometrejä perässä. Se pelasi häveliäästi, jopa anteeksipyytelevästi. Se yritti luoda tilanteita lyhytsyöttöpelillä. LPS ei tuntunut enää LPS:ltä. Se ei tuntunut pelottavalta, se ei tuntunut vihaiselta eikä se tuntunut rahvaalta. Se tuntui vain jalkapallojoukkueelta muiden joukossa. Kontrasti oli kadonnut. Ei ollut enää syytä olla kiinnostunut tästä joukkueesta. Se ei ollut enää kaunis. Se ei ollut enää erilainen.

LPS saa kuitenkin vielä mahdollisuuden. Sarjaa on vielä jäljellä. Se voi taistella luontoa vastaan. Se voi olla itsepäinen ja luottaa omaan tapaansa. Minusta se on kaikkein kauneinta. Minusta se on näkemisen arvoista. Vielä kun se on mahdollista.

Kategoria(t): Jalkapallo. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s