Rekkauusinta

Mariano Pavone asteli ottelun 68:lla minuutilla laukomaan rangaistuspotkua El Monumentalilla. Oikeastaan kyseessä ei ollut rangaistuspotku, vaan jotain paljon suurempaa. Aikakauden loppu. River Plate oli pelannut taas yhden katastrofaalisen kauden, mutta tällä kertaa edes Argentiinan hämmentävä sarjajärjestelmä ei voinut sitä pelastaa. Tällä kertaa River oli oikeasti vaarassa pudota. Piskuinen Belgrano, lempinimeltään merirosvot johtuen seuran alkuaikojen tavasta käyttää muilta alueen joukkueilta lainattuja tavaroita, oli pyöritellyt kotonaan 2-0 tuloksen nousukarsinnan ensimmäisessä osaottelussa, ja nyt aika kävi vähiin kotipelissäkin. Kaikki oli ollut hyvin vielä ottelun alussa Pavonen viedessä kotijoukkueen johtoon, mutta Guillermo Farren tasoitusmaali tunnin pelin jälkeen toi pelon takaisin.

Kahden maalin voitto kuitenkin pelastaisi Riverin, ja rangaistuspotkusta osumalla se olisi enää maalin päässä. Hämmentävässä Argentiinassa vierasmaaleilla ei ole merkitystä, vaan tasatilanteessa liigajoukkue säilyttää sarjapaikkansa. Koko 110-vuotiaan seuran historian täytyi painaa Pavonen harteilla hänen hakiessaan vauhtia potkuaan varten. River Plate ei ollut koskaan pelannut pääsarjaa alempana. Pavone laukoi. Belgranon liuhulettinen Juan Carlos Olave torjui. Paluuta ei enää ollut. Epätoivo valtasi stadionin ja joukkueen. Fanit mellakoivat. Ensin stadionilla, sitten Buenos Airesin yössä. Ottelua ei meinattu millään pystyä pelaamaan loppuun fanien viskoessa kentälle kaiken käsiinsä saaman. Kun loppuvihellys lopulta soi, yleisö ei päästänyt Riverin pelaajia poistumaan kentältä. Keskiympyrässä seisoneet miehet olisivat todennäköisesti pelänneet henkensä puolesta, mutta häpeän tunne oli paljon voimakkaampi. Osa itki hysteerisesti, osa vain tuijotti kaukaisuuteen. Siellä ei paljoa näkynyt.

Euroopassa seurataan eteläamerikkalaista jalkapalloa todella vähän. Ainakin suhteessa siihen kuinka merkittävää se on kulttuurisesti. Brasilialla ja Argentiinalla on ollut valtava rooli jalkapallon evoluutiossa, niin teknisesti kuin taktisestikin. Etelä-Amerikasta tulevien hyvien pelaajien määrä on helppoa tunnustaa, ja ymmärrämme kuinka merkittävä rooli jalkapallolla on eteläamerikkalaisessa elämäntavassa. Mutta käsi sydämellä, kuinka moni pystyy nimeämään viimeisimmän Argentiinan mestarin? Veikkaan että enemmän oikeita vastauksia saisin kysyessäni Hollannin, Ranskan, Tanskan tai vaikkapa jenkkien MLS:n edellistä voittajaa. On sille syykin. Argentiinan hämmentävä sarjakausi on yksinkertaisesti niin kertakaikkisen, pyörryttävän omituisesti ja hölmösti järjestetty.

Sarjan korruptoitunut johto on ahneuksissaan saanut aikaan hirvittävän inflaation. Kausi koostuu kahdesta ”turnauksesta”, Aperturasta ja Clausurasta. Ne pelataan kummatkin yksinkertaisina sarjoina ja kummankin voittaja kruunataan Argentiinan mestariksi. Viime vuonna mestareita olivat Boca Juniors ja kauden ensimmäisellä puoliskolla 13:sta jäänyt Arsenal de Sarandi. Ensimmäinen mestari voittaa paikan kuluvan kauden Copa Libertadoresista, toinen osallistuu seuraavan kauden turnaukseen. Alkaneesta sarjakaudesta lähtien pelataan lisäksi jonkinlainen finaali turnaukset voittaneiden joukkueiden kesken, joka määrittelee ”supermestarin” tai jotain yhtä fiksua.

Kohtuullisen yksinkertaista? Vilkaistaanpa sitten sarjasta putoamista. Sille on nimittäin aivan oma taulukkonsa, joka ottaa huomioon kolmen edellisen kauden kerätyt pisteet ja laskee montako pistettä joukkue on niissä kerännyt per pelaamansa ottelu. Tällä kaudella kolme tämän systeemin huonointa putoaa suoraan Primera B:hen. Periaatteessa joukkue voi siis voittaa mestaruuden häviämättä otteluakaan ja pudota kahden edellisen kauden huonojen suoritustensa vuoksi. Tämä kaikki tekee sarjan seuraamisesta äärimmäisen turhauttavaa. On vaikeaa innostua mestaruuden voittamisesta kun ei ole varma onko kyseessä todella mestaruus vai puolikas mestaruus. Seuraava turnauskin alkaa pahimmillaan viikon päästä.

Kaikesta huolimatta Primera on upea sarja. Ainakin se sopii minulle. Kello kolmelta yöllä ei ole mitään parempaa kuin alkava ottelu El Monumentalilla tai La Bomboneralla. Kaikki Argentiinan liigan peleissä tuntuu kaukaisalta ja kaihoisalta. Fanien laulu ja rumpujen pärinä kuulostavat pohjattoman kuilun kärsivien sielujen päättymättömältä valitukselta. Pimeys, usva ja kannattajien savut sieppaavat stadionin haltuunsa ja tuntuvat piilottavan sisäänsä jalkapallon mystillisen todellisen olemuksen.

Ja itse peli! Missään ei pelata jalkapalloa kuten Argentiinassa. Euroopassa pelaajat vaihtavat jatkuvasti paikkaa, tekevät juoksuja toistensa ohitse ja kuljettavat palloa eteenpäin salamannopeilla lyhyillä syötöillä. Argentiinalaiset haluavat vain syöttää pallon puolustuksen läpi. Peli näyttää hitaalta, koska pallo on jatkuvasti ilmassa ja pelaajat seisovat. 30 metrisen millintarkan puolenvaihdon ei tarvitse edes välttämättä edistää peliä. Se vain näyttää paremmalta. Otteluiden tunnelma on levollinen. Vastustaja tulee kaataa olemalla taitavampi ja älykkäämpi, ei juoksemalla kovempaa. Tarkoitus on aina vain etsiä tilaa jonne pallon seuraavaksi pelaisi.

River Plate ei tarvinnut kuin yhden yrityksen voittaakseen Primera B:n ja noustakseen takaisin. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä se pelasi ensimmäisen ottelunsa takaisin pääsarjassa. Vastassa oli, kukas muukaan, Belgrano. Samasta joukkueesta joka putosi ei käytännössä ole kyse. Vaikka tuosta kohtalokkaasta illasta on aikaa vain vuosi, ei Riverin kokoonpanossa ollut yöllä kuin yksi silloin pelannut, puolustaja Jonathan Maidana. Aina rasittavan (sillä parhaalla mahdollisella tavalla) Matias Almeydan valmentama joukkue on nyt vahvempi. Vasemmalta keskelle leikaten peliä tehnyt 19-vuotias Manuel Lanzini on varmasti yksi maailman lupaavimmista pelaajista. Lucas Ocampos ja laitapuolustaja Gabriel Mercado muodostavat pelottavan nopean kaksikon oikealla. Keskikentän kovaa, mutta tyylillä pelaava Cirigliano on jo lähtökuopissa kohti Euroopan suurseuroja. Joukkueen supertähti on kärjessä viilettävä David Trezeguet.

Pelataan ottelun viimeisiä minuutteja. Tilanne on äärimmäisen sekava. River on painostuksestaan huolimatta onnistunut maalinteossa vain kerran ja Belgrano johtaa ottelua César Carranzan upealla chippauksella. Vuoden takaisen sankarin, maalivahti Juan Carlos Olaven hölmö vastaantulo on johtanut hurjaan törmäykseen rangaistusalueen sisällä. Sekavaa maalivahtia yritetään saada tolpilleen, mutta jalat meinaavat pettää alta. Kuulleessaan tuomion olevan rangaistuspotku Olave sekoaa täydellisesti. Peli on keskeytettynä lähes kymmenen minuutin ajan maalivahdin rääkyessä naama punaisena linjatuomarille. 13 kuukautta on kulunut Mariano Pavonen maalivahdin syliin ampumasta pilkusta. Nyt rangaistuspotkua laukomaan astelee nuori Rogelio Funes Mori. Oikeastaan kyseessä ei ole rangaistuspotku, vaan jotain paljon tärkeämpää. Uusi alku.

Funes Morin laukaus lähtee taivaan tuuliin. Olave tuulettaa raivokkaasti, kunnes tuomari viheltää pilliinsä ja näyttää tälle punaista korttia. Kukaan ei tiedä mitä on tapahtunut. Televisiolähetys näyttää maalivahdin olleen noin kaksi metriä ulkona viivaltaan laukauksen lähtiessä. Mutta eihän siitä saa keltaista korttia, veto vain uusitaan? Kentällä on täydellinen kalabaliikki. Olavea yritetään poistaa kentältä, mutta hurjistunut konkari ei ota poistuakseen pukukoppiin. Belgrano on käyttänyt kaikki vaihtonsa, joten kärkeen äsken vaihdettu Juan Manuel Martinez siirtyy maalivahdiksi. Ja peli jatkuu… maalipotkulla. Minulla ei rehellisesti ole aavistustakaan mitä on tapahtunut. Yliajan viimeisillä sekunneilla maalivahdiksi siirtynyt Martinez torjuu upeasti Funes Morin saksipotkun. Belgrano voittaa 2-1. Tätä Argentiinan liiga on parhaimmillaan. Valtavia tunteita yhdistettynä täydellisen kauniisiin suorituksiin ja käsittämättömiin sekoiluihin. Hämmentävää. Mutta viihdyttävää.

Kategoria(t): Jalkapallo. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Rekkauusinta

 1. Nimetön sanoo:

  Siis River hävisi 2-1 ja nousi? Voittiko sitten ensimmäisen osan enemmän?

  • tresjoli22 sanoo:

   Tämä oli siis uuden kauden ensimmäinen ottelu. River nousi takaisin sarjaan voittamalla Primera B:n viime kaudella.

   Pahoittelut jos jäi epäselväksi. Naputtelen tuohon jotain selventävää.

 2. Primerasta on vaikea saada hyvää ja selkeää tietoa, kun ”latino” ei itsellä taivu oikein, joten kysytäänpä sulta suoraan: Mikä legendaarisen River Platen alennustilan takana oikein on? Jalkapalloseuroille tyypilliset talousvaikeudet vai jotain ihan muuta?

  • tresjoli22 sanoo:

   Ilmeisen korruptoitunut edellinen seurapresidentti José Maria Aguilar (taisi lopettaa 2009) jätti jälkeensä valtavat velat ja joukkueellisen junnuja ja pelaajia jotka River omisti vain puolittain. Sponsorisopimuksien pituus on sitonut uutta presidenttiä Daniel Passarellaa, mutta talousasiat alkavat pikkuhiljaa palaamaan ennalleen.

   Pelillinen kriisi alkoi kaudesta 2008, jolloin joukkue voitti kauden ensimmäisen puoliskon mutta jäi viimeiseksi toisessa. River oli talousvaikeuksien vuoksi joutunut myymään nimekkäät tähdet jotka oli hankittu joukkueeseen 2000-luvun alussa kootussa superjoukkueessa. River ei missään vaiheessa varsinaisesti kuulunut liigan heikoimpiin ryhmiin, mutta kolme peräkkäistä kautta alemmassa keskikastissa oli tässä systeemissä tarpeeksi. Huvittavaa kyllä viimeinen kausi oli Riveriltä selvästi parempi kuin kaksi edellistä, joukkue sijoittui 20 joukkueen sarjoissa ensin neljänneksi ja sitten yhdeksänneksi. Kolmen kauden systeemin oli tarkoitus suojata isoja seuroja, mutta nyt se koituikin kohtaloksi.

 3. Gracias!

  Primera on kyllä kaikesta päätellen kunnon kaaos-sarja, mutta silti jollain ihmeen tavalla todella mielenkiintoinen. Kaukainen jättiläinen, josta kukaan ei tunnu paljoa tietävän. Riverin matsit/Primera ylipäätään lähtee nyt seurantaan tän tekstin myötä! Pistä ihmeessä joskus uudestaan juttua Primerasta, sillä siitä ei tosiaan saa eurooppalaisessa mediassa lukea. :ylos:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s