Limanipuista

Nuno Gomes oli viimeisten Portugalin kisakoneesta tiputettujen pelaajien joukossa. 35-vuotiaan kärjen kausi Bragassa oli rikkonainen, mutta johtuen Portugalin ainaisesta kärkipelaajien pulasta valintaa jännitettiin viime metreille saakka. Sympaattisen Gomesin rannalle jääminen veti haikeaksi. Mitä jää jäljelle kun viimeinenkin Portugalin ”kultaisen sukupolven” edustaja jätetään kisaryhmästä pihalle? Jäljelle jää rottia, diivoja ja keskinkertaisuuksia. Ajattelen Pepeä ja muistan Fernando Couton, ajattelen Nania ja muistan Rui Costan. Kuin vertaisi A-Teamin ensimmäistä neljää tuotantokautta A-Teamin viidenteen tuotantokauteen.  Kuka tällaisesta ryhmästä voisi pitää?

Vastaus on luonnollisesti minä. Minä pidän tästä Portugalista. Se muistuttaa minua A-Teamista. Ei siksi että joukkue on karannut vankilasta saatuaan tuomion rikoksesta jota se ei tehnyt (huvittavaa kyllä jos ollaan ihan tarkkoja niin siinä sarjassa A-Team kyllä tekee sen rikoksen) eikä siksi että se elää Los Angelesin maanalaisissa verkostoissa, vaan koska se on joukko renttuja, joita kukaan ei voi rakastaa. Rottia, diivoja ja keskinkertaisuuksia. Lisäksi, kuten A-Teamilla, Portugalilla on suunnitelma. Se saattaa hyvinkin olla kisojen kurinalaisin joukkue. Äsken loppunut Portugali – Saksa oli valtavalla marginaalilla parasta kisoissa tähän mennessä pelattua jalkapalloa. Kenelläkään tuskin oli epäilystä siitä että Saksa on yksi turnauksen parhaista joukkueista, mutta tämä ilta voidaan merkitä ylös hetkenä jona Portugali pelasi itsensä yhdeksi turnauksen suosikeista. Kehityksen siemenet kuitenkin kylvettiin jo kaksi vuotta sitten Etelä-Afrikassa.

Monet sanoivat sen olleen kisojen tylsin ottelu. Minä taas olin haltioissani. Norsunluurannikko ja Portugali, kaksi pelilliseen anarkiaansa kerta toisensa jälkeen kaatunutta ryhmää, pelasivat äärimmäisen tarkkaan organisoidun ja fyysisesti vaativan 0-0 tasapelin jossa jokainen keskikentän kaksinkamppailu oli oma Gettysburginsa ja jokaiseen luotuun maalipaikkaan kulutetun energian määrä hipoi pilviä. Norsunluurannikon kohdalla yllätys ei ollut niin valtava, olihan kentällä niittokone Cheick Tiote ja ravaajien ravaaja Salomon Kalou, mutta en koskaan uskonut näkeväni tällaista Portugalia. Kentän jokainen pelaaja teki valtavan määrän töitä pitääkseen joukkueen puolustavan muodon ja jopa Cristiano Ronaldo otti kuolemaa halveksuen iskuja vastaan voittaakseen pallon keskialueella.

Portugali ei päästänyt maaliakaan 2010 ennen neljännesvälierän toista puoliaikaa. Ottelu ratkesi Espanjan tuotua kentälle Fernando Llorenten. Oltuaan pelissä minuutin Llorente oli puskea pallon maaliin laidalta tulleesta keskityksestä. Valmentaja Carlos Quieroz pelästyi ja Portugali siirtyi puolustamaan leveämmältä, sillä Espanjalla oli nyt mahdollisuus pelata korkeita palloja alueelle. Vain hetkeä myöhemmin lusitaanien keskusta aukesi ja David Villa iski paitsiolta haiskahtaneen voittomaalin.

Tänään Portugali jatkoi siitä mihin tuolloin jäi. Se piti muotonsa äärimmäisen pikkutarkasti, voitti puolustuksen kaksinkamppailut ja tyrehdytti Saksan keskikentältä tulleet juoksut Moutinhon ja Meirelesin pelatessa melkeinpä miesvartiointia Schweinsteigeria ja Khediraa vastaan. Silloin kun se piti palloa, siirtely oli sulavaa ja älykästä pienessäkin tilassa. Saksa piti Cristiano Ronaldon ulkona pelistä ohjaamalla Portugalia kohti toista laitaansa, mutta Portugali onnistui luomaan tästä huolimatta ottelun parhaat maalintekopaikat. Avainpelaaja oli vasen laitapuolustaja Fabio Coentrao, joka piti pelin leveänä Ronaldon liukuessa kohti keskustaa ja pakotti Thomas Müllerin selvästi alemmas kuin tämä tahtoi kentällä olla. Mezut Öziliä Portugali ei saanut pelistä irrotettua, mutta syöttösuunnat olivat vähissä kärjessä pyörineiden Gomezin ja Podolskin jäädessä pahasti toppareiden hyvän sijoittumisen varjoon.

Kuten kaksi vuotta sitten, ratkaisu oli vastustajan kärjen pääpelivoimassa. Tällä kertaa toki vielä suoranaisemmin kuin Espanjan kohdalla. Khedira sai maalissa liikaa tilaa, mutta Saksa voi laskea itsensä onnekkaaksi keskityksen otettua kimmokkeen Miguel Veloson kädestä. Gomezin fantastinen viimeistely tuli juuri kun Portugali oli saamassa ottelun lopullisesti haltuunsa. Ensimmäisellä puoliajalla sen hyökkäyspeli oli kerta toisensa jälkeen tukehtunut Helder Postigan huonoon liikkeeseen. Ottelun parhaan pelaajan, Saksan toppari Mats Hummelsin, kuudesta ottelussa tekemästä syötönkatkosta viisi tuli ensimmäisen puoliajan aikana Postigaa kohti pelatuista pystypalloista. Toiselle puoliajalle saapui erilainen Portugali. Postigalle suunnatut syötöt lähetettiinkin kohti laitoja. Juuri ennen Gomezin maalia Portugali oli vyöryttänyt hyökkäyksiä kohti Saksan maalia ja Ronaldo ehti jo olla puolittain läpi, vain Boatengin loistavan taklauksen estäessä varman 1-0 osuman.

Portugalin kultaisessa sukupolvessa oli tyyliä. Sen pelaama jalkapallo oli esteettisesti tyydyttävää, tavaramerkkeinään sisään leikkaavat taidokkaat laiturit sekä upeat kaukolaukausosumat. Siitä rakennetut arvokisajoukkueet olivat huomattavasti lahjakkaampia ryhmiä kuin tämänhetkinen Portugali. Se oli kuin Twin Peaks. Upean hahmojen kirjon tukema eteerinen mysteeri, josta on vaikea ottaa kiinni mutta joka palkitsee katsojansa.

Vuoden 2012 Portugali ei ole mielestäni näiden EM-kisojen parhaita joukkueita, mutta edetessään vaikeasta alkulohkostaan se on suosikkejani voittamaan koko turnauksen. Tätä joukkuetta tullaan vihaamaan. Taitava joukkue pelaamassa näin negatiivista jalkapalloa ei ole koskaan suosittu, varsinkaan kun se on valmis tekemään mitä tahansa voittaakseen. Jos kultaisen sukupolven Portugali oli kuin Twin Peaks, on näiden kisojen Portugali kuin A-Team. Itseään toistava, äärimmäisen helppotajuinen ja yksitoikkoinen seurattava jonka hahmot ovat rasittavia karikatyyreja.

En ole koskaan päässyt Twin Peaksissa loppuun asti, kun taas A-Teamit olen nähnyt kaikki. Kahdesti. Paulo Benton portugalilaiselle limanipulle luoma pelisuunnitelma ei ole taidetta. Taide harvoin voittaa. A-Team voittaa aina.

I love it when a plan comes together…

Kategoria(t): Jalkapallo. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Limanipuista

  1. Drake sanoo:

    Inhokkijoukkue täynnä kieriskelijöitä ja törkeilijöitä. Onneksi Ranska tiputti 2006 WC semeissä, olisi ollut katastrofaalista nähdä se joukkue finaalissa ”klassisen” Hollanti ottelun jälkeen. En kyllä ymmrtänyt A Teamiäkään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s